maanantai 3. helmikuuta 2014

Koiran vaarallisin ystävä

Toissaviikolla MOT esitti ohjelman "Ihmisen vaarallisin ystävä".
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/01/24/koira-ystava-vai-vihollinen

Toimittaja Borsi Salomonilla on muutama väite.

Koirat ovat surmanneet tai muuten aiheuttaneet Suomessa yli kymmenen henkilön kuoleman viime vuosina.
Fyysisen hyökkäyksen seurauksena kuolleita ihmisiä on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana ollut kolme henkilöä. Loput kuolemat on aiheutunut mm. bakteeritulehdusten tai huonon hoidon takia. Kuolemien takana on sekä pieniä, että isoja rotuja. Lausahdus siinä asiayhteydessä missä se esitettiin sai asian kuulostamaan siltä kuin "vaaralliset" rodut olisivat fyysisellä hyökkäyksellä tappaneet yli kymmenen henkilöä. Se on väärin ja pelkkää medialietsontaa.

Vaikeasti hallittavia tai vaarallisia koiria on Suomessa rekisteröity jo noin 8000
Suomen Kennelliitto ei tunnusta, että Suomessa olisi yhtään vaikeasti hallittavaa tai vaarallista koiraa. Belgiassa, Hollannissa ja Italiassa rotukiellot on poistettu kun ovat tehottomia. Tanskassa pohditaan poistoa. Ihminen joka haluaa pitbullin eikä sitä saa laillisesti ostaa 1) sen joko laittomasti 2) toisen vastaavan rodun. Ihmisessä on vikaa, ei yksilössä eikä varsinkaan rodussa. 

MOT:ssa omaiset ja uhrit kertovat kahdesta tuoreesta tapauksesta, joista toisessa koira raateli pahasti pienen tytön ja toisessa naisen käden toimintakyvyttömäksi.'
Molemmat kohdat esitettiin täysin yksipuoleisesti kertomatta katsojille siitä mitä koirille oli käynyt ennen hyökkäyksiä ja miten koirat oikeasti toimi koiran tavalla.Tietojeni mukaan koira joka raateli tytön oli ollut useamman kiusauksen kohteena (lapset heittäneet kivillä yms) ja oli päässyt livahtamaan kotoaan omistaja heti perässä. Dogo joka puri naisen kättä oli myös kiusattu kaupan ulkopuolella. Vaikka itse en suosi esim. kaupan eteen jättämistä (ja minusta tässä on vastuu myös omistajalla, koiraa ei jätetä kaupan eteen, piste) niin minusta reiluinta olisi ollut kertoa myös koirien taustatarinat. Koira ei napsahda vaan se toimii kuten eläin - me ihmiset olemme vain niin vieraantuneita eläimistä ettemme enää osaa edes lukea isoja eleitä. Paitsi siinä vaiheessa kun hampaat välähtää ja silloin se on yleensä liian myöhäistä.



Totuus on, ettei se ihmisen vaarallisin ystävä ole koira vaan toisinpäin.
Monesti oikeasti unohdetaan se, että suurin osa näiden isojen ja vaaralliselta näyttävien rotujen omistajista on täyspäisiä, terveellä järjellä varustettuja ihmisiä. Ne jotka sitä ei ole tekevät ongelmakoiran mistä tahansa rodusta. 99,9% ajasta ongelma on hihnan toisessa päädyssä. Asianmukaisesti koulutettu ja pidetty pentu ei ole hankala tai vaikea rotuun katsomatta. Pitää vaan löytää itselleen sopiva rotu ja paneutua sen yksilön kasvattamiseen.

Minua ottaa aivoon tämä "noitajahti" kun itse elän kahden koiran kanssa jotka rakastaa ihmisiä yli kaiken, ovat ennakkoluulottomia, rohkeita ja varmoja koiria. Ohittavat muut koirat hiljaa ja nätisti vaikka vastaan tulisi minkälainen kiroilija-räksyttäjä-fifi ja pussaavat lapset kumoon. Vetävät pulkkaa ja nauttivat huomiosta. Eivät käyttäydy missään tilanteessa aggressiivisesti, eivät provosoi eivätkä provosoidu. Missä kohtaa nämä kaksi yksilöä (tai koko rotu) on tehnyt Suomelle niin paljon pahaa, että niiden kasvatus pitäisi lopettaa saatika, että juuri nämä kaksi yksilöä pitäisi lopettaa?

Usein käytetään "tekosyynä" näissä rotukeskusteluissa sekä kielolistoilla uhkaamisilla, että pienet koirat on niin paljon kivempiä koska niiden puremat ei satu ja kun niitä voi taluttaa lapsetkin. Oikeuttaako koko huonoon käytökseen? Meillä on ainoat hyökkäykset sattuneet juuri niin, että kyseessä on ollut lapsen huolimattomuus tai pienen koiran omistajan täysin puuttuva koiranlukutaito.

Omia koiriani on useampi irtokoira; käynyt "moikkaamassa" hampaat irvessä ("se on ihan kiltti"), purrut (omistaja ei tullut itse lähellekään) tai hyökännyt päin. Jos näissä tilanteissa olisin antanut omien koirien puolustaa itseään jälki olisi varmaan ollut keltaisen lehdistön kamaa ja sinnehän se olisi päätynyt huolimatta siitä, että minun koirani eivät provosoineet tilannetta eivätkä pyytäneet sitä pikkukoiraa naamaan eteen.

Se on jännää, että minä pystyn hallitsemaan parivaljakkoa jonka yhteispaino on tällä hetkellä lähemmäs 50kg kun vastaantulevalla on ongelmia sen 4-6kg kanssa. Onneksi ne pahimpien räkyttäjien omistajat taitaa vähän pelätä koiriani joten vievät ne aina sivuun kun tullaan vastaan. Muistankin aina kiittää kun vievät pois niitä huutavia pikkukoiriaan koska onhan ne "selvästi aggressiivisia koiria" ;)

Lue lisää:
Taistelukoirat Tanskan tyyliin
Tappaja- ja taistelukoirat

2 kommenttia:

  1. Asiaa. Media lietsoo pelkoa, koska kohauttavat otsikot myy.

    Mainio blogi! Sait uuden lukijan! =)

    t. Tulevaisuudessa amstaffin omistaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kivaa, että olet löytänyt maailman parhaimman rodun pariin :)

      Poista